Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cejlon

4. 1. 2012

Srí Lanka


 

Oficiální název: Srílanská demokratická socialistická republika
Hlavní město: Kolombo
Statní zřízení: pluralitní republika s jednokomorovým parlamentem
Náboženství: 70% vyznání představuje budhismus, 16% hinduismus, 8% islám
Úřední jazyk: tamilština, sinhálština; v letoviscích běžná též angličtina, která je spojovacím jazykem mezi jazyky úředními
Časový posun: letní čas + 3,5 hod
zimní čas + 4,5 hod
mapa - Srílanská demokratická socialistická republika 


 

O SRÍ LANCE



Popíjení pravého cejlonského čaje, rozhled po širých čajovníkových plantážích, rýžových polích i vrcholcích hor, chuť exotického ovoce, jízdu na slonovi a mnoho dalších zážitků vám nabízí dovolená na Srí Lance, ostrově, který představuje tropickou zahradu neobvyklé fauny i flóry.

Poznáte i odkaz dávných civilizací, jejichž architektura dosvědčuje vyspělou inteligenci, a přátelskou atmosféru ve společnosti místních obyvatel.

Toužíte-li po nasátí kouzla starověkých památek, po pohybu a sportovním vyžití, gurmánském zážitku či jen lenošení na romantických plážích, pak zve Srí Lanka právě vás.

Obdivovat můžete krásu a propracovanost výzdoby hinduistických a buddhistických chrámů i četné sochy Buddhy, v jeskynních chrámech pak zůstává odkaz mnichů, kteří tu svůj život zasvětili snaze o dosažení nirvány. Odhalte tak alespoň část tradice této vzdálené kultury.

Národní parky, které tu začali vytvářet Britové, jsou dnes součástí struktury asi sta chráněných rezervací. Pestrost přírody Srí Lanky doplňují i korálové útesy lemující pobřeží, které představují životní prostor tisíce druhů živočichů a rostlin. Vysoké palmy vytváří stín na širokých plážích se zlatavým pískem a pozvolným vstupem do moře. Relaxovat tak můžete ve vlnách Indického oceánu nebo vyzkoušet služby center přírodní medicíny ayurvédy, třeba s výukou meditací. Chutné menu z místních produktů, ryb a darů moře pak okuste v některé z roztomilých restaurací.

A zůstane vám zážitek na pozemský ráj na Srí Lance.