Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALJAŠKA

 Aljaška (anglicky Alaska, výslovnost zvuk [əˈlæskə] IPA) je největší stát USA. Jeho rozloha činí 1 717 854 km², na nichž žije asi 627 000 obyvatel. Hlavním městem je Juneau, největším Anchorage.

Jde o zemi s divokou přírodou a řadou přírodních rezervací, která skrývá rozsáhlé zásoby ropy a dalšího nerostného bohatství.

Historie

Smlouva mezi USA a Carským Ruskem, odprodávající Aljašku do vlastnictví Spojených států.

Název Aljaška byl převzat z aleutského slova „Alyeska“, znamenajícího „Velká země“. Jiná teorie o původu jména říká, že bylo odvozeno od Aleutovského slova „Alaxsxaq“, čili „Poloostrov“. Prvními obyvateli Aljašky byli zřejmě lidé z doby ledové. Ti se stěhovali ze Sibiře směrem na východ a na Aljašku vstoupili přes pevninský most, který v prehistorických dobách spojoval Asii a Severní Ameriku(asi před 30 – 40 000 lety). Poté byl v době meziledové zalit mořem a oba kontinenty byly odděleny dnešním Beringovým průlivem.

Počátek novodobých dějin Aljašky je možno zaznamenat v 17. století. Tehdy byli prvními zájemci o tato území sibiřští Kozáci, lovci a obchodníci, kteří přišli na Aljašku právě přes Beringův průliv. Ten byl pojmenován podle dánského kapitána Beringa, který průlivem proplul v roce 1728.

Rusové postupně obsadili Aleutské ostrovy a území Aljašky a rozvinuli obchod s kožešinami. Působili zde také Španělé,BritovéFrancouzi a Američané.

Na jaře 1867 Spojené státy americké koupily od Ruska Aljašku za 7,2 mil. dolarů (5 centů za hektar), což činí přibližně 90 000 000 v roce 2003. Důvody pro koupi byly různé, od faktu, že ruská carská pokladna zela prázdnotou, po skutečnost že si ruské vedení uvědomovalo, že je Aljaška dlouhodobě neudržitelná kvůli vzdálenosti a blízkosti Britského dominiaKanady. Dále byl nemalým důvodem krach projektu výstavby telegrafní soustavy, která vedla z Kalifornie do kontinentální severní Ameriky, přes Beringovu úžinu do Moskvy, kde se napojovala na celoevropskou síť. USA investovala do projektu přes 3 miliony dolarů (v té době), ruská strana podstatně menší částku. Všechna tato pro i proti se nasčítala, až došlo 30. března 1867 tehdejším ministrem zahraničí Williamem H. Sewardem k uspořádání koupě od Ruského impéria. Tato koupě se později ukázala pro USA velice výhodnou z hospodářského i strategického hlediska. Otevřel se přístup k obrovskému přírodnímu bohatství – nerostné bohatství, možnosti rybolovu, rozsáhlé lesy, kožešiny. Na Aljašce byla objevena velká naleziště zlata, převážně okolo řek Yukon a Klondike. Na sever začaly během zlaté horečky přicházet desítky tisíc kopáčů v naději, že narazí na bohaté naleziště. Populace na Aljašce se za 10 let téměř zdvojnásobila. Významným pro obchod se stal lov lososů a velryb. S objevy nalezišť ropy se rozvíjelprůmysl.

Na Aljašce byly vybudovány vozové silnicemostykolejepřístavy a trajekty. Ve 20. století s rozvojem letectví vláda podporovala také výstavbu a údržbu letišť.

Za působení prezidenta USA Eisenhowera byla Aljaška přijata za stát USA, jako první stát, který přímo nesousedí s ostatními americkými státy. 3. ledna 1959 se tedy Aljaška stala 49. státem USA.

[editovat]Geografie

Aljaška znázorněná na územním zbytku USA, pro představu její rozlohy.

Stát Aljaška se nachází na severozápadě severoamerického kontinentu a přilehlých ostrovech. Od ostatních států USA jej odděluje jednak na jihu a jihozápadě Tichý oceán (Aljašský záliv), jednak Kanada (hraničí s Britskou Kolumbií a Yukonským teritoriem) na jihovýchodě a východě. Na západě ji Beringovo mořeBeringův průliv a Čukotské moře oddělují od Ruské federace, na severu se pak nachází Severní ledový oceán(konkrétně Beaufortovo moře).

Rozloha Aljašky je 1 717 854 km², z toho asi 13 % tvoří vodní plocha. Aljaška měří ze severu na jih 2 240 km a ze západu na východ 3 550 km. Střední nadmořská výška činí asi 580 m n. m. Jde o největší stát USA, který je o něco větší než součet rozlohy dvou v pořadí následujících (Texas a Kalifornie). Má též ze všech států USA nejdelší a nejčlenitější mořské pobřeží. K zemi patří četné pobřežní ostrovy a od poloostrova Aljaška do Tichého oceánu se zatíná ostruha Aleutských ostrovů, na nichž se nacházejí četné aktivní vulkány.

Členité je i aljašské vnitrozemí pokryté pohořími. Sever země pokrývá permafrost a ledovec.

V říjnu 1998 bylo 65 % rozlohy státu vedeno jako některý z typů chráněného území. Dalších 10 % pak bylo pod správou společenství a korporací původních obyvatel (podle Alaska Native Claims Settlement Act).

[editovat]Přírodní podmínky

Aljaška se nachází v severozápadní části Kordiller, které začínají právě na Aljašce a mají zde západovýchodní průběh. Přírodní celek Aljašky, zahrnující v orografickém členění i část kanadského území představuje rozsáhlý poloostrov s obloukem Aleutských ostrovů na západě (řetěz 150 ostrovů v délce asi 1 800 km) a horským systémem Mackenziho pohoří na východě. Nachází se zde nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley (6 194 m n. m.). Na přírodním horském pásmu leží nejrozsáhlejší pevninské ledovce Severní Ameriky, jejichž splazy většinou dosahují k mořské hladině. Kde nejsou ledovce, pokrývá svahy i roviny arktická tundra a asi 600 tisíc km² smrkových a jedlových lesů. Na území Aljašky je rozptýleno přes 3 miliony jezer (s rozlohou nad 8 hektarů)[zdroj?], převážně glaciálních. Reliéf Aljašky se svažuje od okrajových hor do centrálních pánví a plošin, ukloněných k západu, kterými protéká největší aljašská řeka Yukon, ústící do Beringova moře. Pobřežní čára měří téměř 53 tisíc km. K území patří i několik set ostrovů, lemujících zejména jižní pobřeží. Orografické oblasti Aljašky vznikly přirozeným uplatněním geologických, geomorfologických a klimatických faktorů a tvoří čtyři velké celky: jižní horskou oblast, mezihorské plošiny, severní horskou oblast a arktické pobřežní nížiny.

[editovat]Přírodní krásy Aljašky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Assay, unprejudiced a examination

(Jamesfal, 4. 8. 2022 14:08)

Hello. And Bye.
https://cdgamebuy.ru/

best websites for essays d87twu

(Randyvancy, 1. 8. 2022 20:50)

You revealed that terrifically!

conradfirearms

(Phillipchams, 31. 7. 2022 16:49)

https://conradfirearms.com/

토토사이트

(Anthonyaxods, 31. 7. 2022 16:22)




https://seo-online-tool.com/domain/saseolsite.com

Test, just a test

(XRumerTest, 31. 7. 2022 11:34)

Hello. And Bye.

폰테크

(LeonardSom, 31. 7. 2022 8:46)


비대면폰테크 전국폰테크 폰테크신규개통 아이폰신규개통 서울폰테크 인천폰테크 부천폰테크 폰테크매장 구로구폰테크
천안폰테크 대구폰테크 제주폰테크 전남폰테크 경기폰테크 경북폰테크 경남폰테크 광주폰테크 폰테크출장 당일폰테크
대전폰테크 강원폰테크 전북폰테크 충남폰테크 부산폰테크 울산폰테크 충북폰테크 세종폰테크 구리폰테크 아이폰폰테크
춘천폰테크 원주폰테크 강릉폰테크 충주폰테크 제천폰테크 청주폰테크 아산폰테크 서산폰테크 안양폰테크 안산폰테크
전주폰테크 군산폰테크 익산폰테크 목포폰테크 여수폰테크 순천폰테크 포항폰테크 경주폰테크 광명폰테크 시흥폰테크
안동폰테크 구미폰테크 경산폰테크 진주폰테크 통영폰테크 거제폰테크 창원폰테크 수원폰테크 성남폰테크 서귀포폰테크

agen togel

(PhillipBum, 31. 7. 2022 5:00)




https://sholokhov.org/

Base for Xrumer

(BaseXrumerBiB, 30. 7. 2022 20:23)

Самая большая база для Xrumer с бесплатными обновлениями каждый месяц в течении 12 месяцев.
Объем базы более 100 000 000 сайтов. Размер более 33 гигабайт.
База структурирована по разделам для удобства. С данной базой отпадет необходимость покупать дополнительные базы.
Подробнее можно о базе можно узнать по ссылке:
https://mipped.com/f/threads/samaja-bolshaja-baza-dlja-xrumer-s-avtoobnovleniem.207352/
Услуги по прогону и раскрутке сайтов Xrumer можно заказать тут https://kwork.com/user/ElitestaR

conradfirearms

(Phillipchams, 30. 7. 2022 17:49)

https://conradfirearms.com/

수입 + 투자 포함 + 출금 포함

(Danielcaw, 30. 7. 2022 3:15)

https://351.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=813

conradfirearms

(Phillipchams, 29. 7. 2022 10:27)

https://conradfirearms.com/

Этапы асфальтирования дорог

(Davidbeiva, 29. 7. 2022 9:14)

<a href=https://dorog-asfaltirovanie.ru/>укладка асфальта под ключ цена</a>
<a href=https://www.dorog-asfaltirovanie.ru/>http://dorog-asfaltirovanie.ru/</a>
<a href=http://google.sc/url?q=https://dorog-asfaltirovanie.ru/>http://www.google.cc/url?q=https://dorog-asfaltirovanie.ru/</a>

conradfirearms

(Phillipchams, 28. 7. 2022 20:41)

https://seoanalyse.romtec.ch/domain/realexpressarmory.com/b90R62e1f9f8001a6

Таможенное оформление грузов

(Tamp, 28. 7. 2022 0:08)

Принципиальная сущность таможенной очистки базируется на осуществлении в полной мере резидентами внешнеторговой деятельности условий таможенного законодательства по ввозу товаров или провоз таможенных товаров через таможенную границу. Соответственно немаловажным этапом в благополучном исполнении процедуры таможенного оформления считается процедура декларирования, принцип которого находится в подаче таможенным структурам в назначенной форме сведений о товаре, таможенном режиме или иных уведомлений, требующихся в таможенных целях для пересечении зоны таможенного контроля. Таможенное оформление https://ved-line.ru являясь неизбежной таможенной процедурой, правоприменительно контролируется Таможенным кодексом и другими законодательными актами Российской Федерации для определенья таможенного контроля над перемещением ценностных объектов через зону таможенного контроля.

Прошу помочь кто в теме - какой табак брать вместо сигарет?

(Lampalljek, 27. 7. 2022 20:38)

Доброго дня, форумчане!
Курю дольше 8 лет и вот принял решение сократить потребление сигарет. Бюджета слишком много тратится. Знакомый посоветовал самокруток из настоящего табака. Он и стоит дешевле, и по качеству, говорят, лучше, по накуриваемости и количеству штук в день тоже меньше уходит.
Нашел вот такой сайт поставщика, который предлагает https://lampa-lounge.ru - табак для самокруток!.. и хотел спросить, возможно кто то из вас уже заказывал здесь товарищи? Как доставка? Какой посоветуете?
Опасаюсь просто покупать неизвестно у кого по предоплате и еще не знаю который сорт табака.

Base for Xrumer

(BaseXrumerBiB, 27. 7. 2022 10:39)

Самая большая база для Xrumer с бесплатными обновлениями каждый месяц в течении 12 месяцев.
Объем базы более 100 000 000 сайтов. Размер более 33 гигабайт.
База структурирована по разделам для удобства. С данной базой отпадет необходимость покупать дополнительные базы.
Подробнее можно о базе можно узнать по ссылке:
https://www.cy-pr.com/forum/f79/t115889/
Услуги по прогону и раскрутке сайтов Xrumer можно заказать тут https://kwork.com/user/ElitestaR

Thank you as a remedy for sharing the best informations.

(Gregoryhob, 25. 7. 2022 19:53)

Nice post. I occupied to be checking constantly this blog and I’m impressed!
Vastly profitable info specifically the outstanding part ?? I take pains of such gen much. I was looking to this inescapable info towards a fancy time. Sometimes non-standard due to you and superlative of luck.
I’ve found https://500px.com/p/westermannvsskincaid?view=groups

폰테크

(LeonardSom, 24. 7. 2022 19:56)


비대면폰테크 전국폰테크 폰테크신규개통 아이폰신규개통 서울폰테크 인천폰테크 부천폰테크 폰테크매장 구로구폰테크
천안폰테크 대구폰테크 제주폰테크 전남폰테크 경기폰테크 경북폰테크 경남폰테크 광주폰테크 폰테크출장 당일폰테크
대전폰테크 강원폰테크 전북폰테크 충남폰테크 부산폰테크 울산폰테크 충북폰테크 세종폰테크 구리폰테크 아이폰폰테크
춘천폰테크 원주폰테크 강릉폰테크 충주폰테크 제천폰테크 청주폰테크 아산폰테크 서산폰테크 안양폰테크 안산폰테크
전주폰테크 군산폰테크 익산폰테크 목포폰테크 여수폰테크 순천폰테크 포항폰테크 경주폰테크 광명폰테크 시흥폰테크
안동폰테크 구미폰테크 경산폰테크 진주폰테크 통영폰테크 거제폰테크 창원폰테크 수원폰테크 성남폰테크 서귀포폰테크

I consider, that you are mistaken. Write to me in PM.

(Tommydix, 24. 7. 2022 4:18)

It is remarkable, it is rather valuable answer
https://rexfetish.com
https://lcorp.org

And it has analogue?

(Tommydix, 24. 7. 2022 4:17)

Quite good question
https://roughbarebacksex.com
https://gaybondagefilm.com


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

následující »