Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALJAŠKA

 Aljaška (anglicky Alaska, výslovnost zvuk [əˈlæskə] IPA) je největší stát USA. Jeho rozloha činí 1 717 854 km², na nichž žije asi 627 000 obyvatel. Hlavním městem je Juneau, největším Anchorage.

Jde o zemi s divokou přírodou a řadou přírodních rezervací, která skrývá rozsáhlé zásoby ropy a dalšího nerostného bohatství.

Historie

Smlouva mezi USA a Carským Ruskem, odprodávající Aljašku do vlastnictví Spojených států.

Název Aljaška byl převzat z aleutského slova „Alyeska“, znamenajícího „Velká země“. Jiná teorie o původu jména říká, že bylo odvozeno od Aleutovského slova „Alaxsxaq“, čili „Poloostrov“. Prvními obyvateli Aljašky byli zřejmě lidé z doby ledové. Ti se stěhovali ze Sibiře směrem na východ a na Aljašku vstoupili přes pevninský most, který v prehistorických dobách spojoval Asii a Severní Ameriku(asi před 30 – 40 000 lety). Poté byl v době meziledové zalit mořem a oba kontinenty byly odděleny dnešním Beringovým průlivem.

Počátek novodobých dějin Aljašky je možno zaznamenat v 17. století. Tehdy byli prvními zájemci o tato území sibiřští Kozáci, lovci a obchodníci, kteří přišli na Aljašku právě přes Beringův průliv. Ten byl pojmenován podle dánského kapitána Beringa, který průlivem proplul v roce 1728.

Rusové postupně obsadili Aleutské ostrovy a území Aljašky a rozvinuli obchod s kožešinami. Působili zde také Španělé,BritovéFrancouzi a Američané.

Na jaře 1867 Spojené státy americké koupily od Ruska Aljašku za 7,2 mil. dolarů (5 centů za hektar), což činí přibližně 90 000 000 v roce 2003. Důvody pro koupi byly různé, od faktu, že ruská carská pokladna zela prázdnotou, po skutečnost že si ruské vedení uvědomovalo, že je Aljaška dlouhodobě neudržitelná kvůli vzdálenosti a blízkosti Britského dominiaKanady. Dále byl nemalým důvodem krach projektu výstavby telegrafní soustavy, která vedla z Kalifornie do kontinentální severní Ameriky, přes Beringovu úžinu do Moskvy, kde se napojovala na celoevropskou síť. USA investovala do projektu přes 3 miliony dolarů (v té době), ruská strana podstatně menší částku. Všechna tato pro i proti se nasčítala, až došlo 30. března 1867 tehdejším ministrem zahraničí Williamem H. Sewardem k uspořádání koupě od Ruského impéria. Tato koupě se později ukázala pro USA velice výhodnou z hospodářského i strategického hlediska. Otevřel se přístup k obrovskému přírodnímu bohatství – nerostné bohatství, možnosti rybolovu, rozsáhlé lesy, kožešiny. Na Aljašce byla objevena velká naleziště zlata, převážně okolo řek Yukon a Klondike. Na sever začaly během zlaté horečky přicházet desítky tisíc kopáčů v naději, že narazí na bohaté naleziště. Populace na Aljašce se za 10 let téměř zdvojnásobila. Významným pro obchod se stal lov lososů a velryb. S objevy nalezišť ropy se rozvíjelprůmysl.

Na Aljašce byly vybudovány vozové silnicemostykolejepřístavy a trajekty. Ve 20. století s rozvojem letectví vláda podporovala také výstavbu a údržbu letišť.

Za působení prezidenta USA Eisenhowera byla Aljaška přijata za stát USA, jako první stát, který přímo nesousedí s ostatními americkými státy. 3. ledna 1959 se tedy Aljaška stala 49. státem USA.

[editovat]Geografie

Aljaška znázorněná na územním zbytku USA, pro představu její rozlohy.

Stát Aljaška se nachází na severozápadě severoamerického kontinentu a přilehlých ostrovech. Od ostatních států USA jej odděluje jednak na jihu a jihozápadě Tichý oceán (Aljašský záliv), jednak Kanada (hraničí s Britskou Kolumbií a Yukonským teritoriem) na jihovýchodě a východě. Na západě ji Beringovo mořeBeringův průliv a Čukotské moře oddělují od Ruské federace, na severu se pak nachází Severní ledový oceán(konkrétně Beaufortovo moře).

Rozloha Aljašky je 1 717 854 km², z toho asi 13 % tvoří vodní plocha. Aljaška měří ze severu na jih 2 240 km a ze západu na východ 3 550 km. Střední nadmořská výška činí asi 580 m n. m. Jde o největší stát USA, který je o něco větší než součet rozlohy dvou v pořadí následujících (Texas a Kalifornie). Má též ze všech států USA nejdelší a nejčlenitější mořské pobřeží. K zemi patří četné pobřežní ostrovy a od poloostrova Aljaška do Tichého oceánu se zatíná ostruha Aleutských ostrovů, na nichž se nacházejí četné aktivní vulkány.

Členité je i aljašské vnitrozemí pokryté pohořími. Sever země pokrývá permafrost a ledovec.

V říjnu 1998 bylo 65 % rozlohy státu vedeno jako některý z typů chráněného území. Dalších 10 % pak bylo pod správou společenství a korporací původních obyvatel (podle Alaska Native Claims Settlement Act).

[editovat]Přírodní podmínky

Aljaška se nachází v severozápadní části Kordiller, které začínají právě na Aljašce a mají zde západovýchodní průběh. Přírodní celek Aljašky, zahrnující v orografickém členění i část kanadského území představuje rozsáhlý poloostrov s obloukem Aleutských ostrovů na západě (řetěz 150 ostrovů v délce asi 1 800 km) a horským systémem Mackenziho pohoří na východě. Nachází se zde nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley (6 194 m n. m.). Na přírodním horském pásmu leží nejrozsáhlejší pevninské ledovce Severní Ameriky, jejichž splazy většinou dosahují k mořské hladině. Kde nejsou ledovce, pokrývá svahy i roviny arktická tundra a asi 600 tisíc km² smrkových a jedlových lesů. Na území Aljašky je rozptýleno přes 3 miliony jezer (s rozlohou nad 8 hektarů)[zdroj?], převážně glaciálních. Reliéf Aljašky se svažuje od okrajových hor do centrálních pánví a plošin, ukloněných k západu, kterými protéká největší aljašská řeka Yukon, ústící do Beringova moře. Pobřežní čára měří téměř 53 tisíc km. K území patří i několik set ostrovů, lemujících zejména jižní pobřeží. Orografické oblasti Aljašky vznikly přirozeným uplatněním geologických, geomorfologických a klimatických faktorů a tvoří čtyři velké celky: jižní horskou oblast, mezihorské plošiny, severní horskou oblast a arktické pobřežní nížiny.

[editovat]Přírodní krásy Aljašky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

laga stenskott kristianstad

(laga stenskott kristianstad, 22. 2. 2021 9:35)


It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it! laga stenskott kristianstad kieli.wommmewt.com/sport/laga-stenskott-kristianstad.php

Зарабатывай на Avito в 2021 году . Скидка 75% на онлайн-курс!

(Avito, 22. 2. 2021 2:22)

Продвигайте свой бизнес на Авито. Как эффективнее это делать в 2021 году узнайте на онлайн-курсе.
Спешите, сейчас скидка 75%! Зайди по короткой ссылке: https://clck.ru/TPD5D и начни зарабатывать больше!

cederträ i väst

(cederträ i väst, 21. 2. 2021 22:08)


Post writing is also a excitement, if you know after that you can write otherwise it is complicated to write. cederträ i väst ophse.sewomenpriz.com/sport/cedertrae-i-vaest.php

body to body stockholm

(body to body stockholm, 21. 2. 2021 20:19)


It is the best time to make a few plans for the longer term and it's time to be happy. I have learn this submit and if I may just I wish to counsel you few fascinating issues or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more issues about it! body to body stockholm earmo.prizezwom.com/sport/body-to-body-stockholm.php

heat wave strain

(KevinKix, 21. 2. 2021 11:24)

You have experience with the medical qualities of BrightBerry Cookies? Sharing your information here maybe can help other people!
The Future of CBD in Tennessee.
Faulty or malfunctioning e-cigarettes can overheat and either explode or burn to the touch, said senior study author Dr. Kurt Ashack, a dermatology resident with the University of Illinois at Chicago.
https://ukcannabiskings.com/candyland-strain-seeds/
https://ukcannabiskings.com/boss-hog-strain/
https://ukcannabiskings.com/black-and-white-seeds/
Location Map: High cannabinoid full spectrum extract.

antal kalorier i ägg

(antal kalorier i ägg, 21. 2. 2021 10:48)


Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. However think of if you added some great graphics or video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and videos, this website could definitely be one of the very best in its niche. Terrific blog! antal kalorier i ägg conli.wommmewt.com/sport/antal-kalorier-i-aegg.php

bänk utomhus rusta

(bänk utomhus rusta, 21. 2. 2021 0:37)


Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue solved soon. Cheers bänk utomhus rusta prefi.prizezwom.com/travels/baenk-utomhus-rusta.php

blod i näsan vid förkylning

(blod i näsan vid förkylning, 21. 2. 2021 0:09)


I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers blod i näsan vid förkylning khard.sewomenpriz.com/delicious-dishes/blod-i-naesan-vid-foerkylning.php

byta kamrem peugeot 508

(byta kamrem peugeot 508, 20. 2. 2021 14:12)


Whats up this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated! byta kamrem peugeot 508 skisl.wommmewt.com/travels/byta-kamrem-peugeot-508.php

пробить скважину для воды

(Donaldtgw, 20. 2. 2021 8:25)

Добрый день господа
Обустройство скважины с кессоном из бетонных колец
Использование кессона из бетонных колец при обустройстве скважины – правильный выбор в пользу долгой службы Вашей скважины – порядка 70-100 лет. Бетонная конструкция самая прочная и устойчивая из всех конструкций, использующихся при защите и обустройстве скважин. Такие кессоны под своей тяжестью не сдвинуться даже под большим напором воды. Отменная защита Вашей скважине гарантирована. Монтаж кессона из бетонных колец и завершение обустройства скважины:
Вокруг обсадной трубы экскаватор выкапывает котлован шириной около 2 м. Данные для глубины берутся из паспорта на скважину. Дно котлована выравнивают.С помощью крана на дно котлована опускают бетонную плиту с отверстием для обсадной трубы – дно будущего кессона. Использование донной плиты обязательно ввиду риска усадки и вымывания грунта под кессоном.Далее с помощью крана на бетонной плите размещают от 2 до 4 бетонных колец. Стандартная высота кольца составляет 90 см.Далее рабочий с помощью лестницы спускается вниз, заделывает стыки бетонных колец цементным раствором.Отверстие вокруг обсадной трубы засыпается плотно мелким щебнем либо цементно-песчаной смесью.В первом бетонном кольце проделывают отверстия для вывода труб. Выкапывают траншею от кессона в дом, для прокладки водопровода.Прокладывают водопровод. Выводят систему полива участка.Устанавливают в кессоне гидроаккумулятор, фильтр, системы автоматики.Поверх бетонных колец опускают верхнюю плиту. Отверстие для обслуживания обустроенной скважины закрывается полимерной крышкой люка.Стыки заделывают цементным раствором.Щели вокруг кессона засыпаются выкопанным ранее песком.Монтаж кессона и обустройство скважины закончено.

huda beauty new palette

(huda beauty new palette, 20. 2. 2021 6:30)


It's nearly impossible to find knowledgeable people in this particular subject, but you seem like you know what you're talking about! Thanks huda beauty new palette sighm.prizezwom.com/beauty/huda-beauty-new-palette.php

coola tröjor till killar

(coola tröjor till killar, 20. 2. 2021 3:54)


Very good blog! Do you have any hints for aspiring writers? I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm completely confused .. Any suggestions? Thanks! coola tröjor till killar mitt.sewomenpriz.com/skin-care/coola-troejor-till-killar.php

Китай груз

(Williamfab, 19. 2. 2021 22:20)

Китай груз
Предлагаем вам прямые оптовые поставки грузов из Китая. Вам не нужно посещать страну лично, мы все сделаем за вас!

Представители нашей компании https://chinex.su/ подберут по вашим требованиям и предпочтениям товар, далее доставят его вам до двери.

Все процедуры по оформлению таможенных документов и непосредственно доставку мы берем на себя.

Наша компания оказывает следующие услуги:

подбираем оптовых поставщиков в Китае;
представляем любые интересы нашего клиента;
проводим все необходимые расчеты, связанные с приобретением грузов и доставкой их в Россию;
оформляем все таможенные документы;
производим доставку до двери покупателя.

Как мы работаем:

Специалисты выберут для вас поставщиков высококачественной сертифицированной продукции. Проанализируют соотношение цены и качества, выберут оптимальный вариант.

Все переговоры с китайскими поставщиками представители компании берут на себя. Оговаривают необходимые условия (цена поставки, сроки выполнения заказа, доставки), контролируют процесс доставки, качество продукции.

Представители запрашивают у поставщиков все необходимые документы, как гарант того, что контрагент надежный, работающий легально.

Перед закупкой товара изучаются все данные о поставщике, при необходимости запрашиваются образцы товаров. После рассмотрения экземпляров, производится заказ на оптовые закупки товара.

Если поставщик работает нелегально, если образцы товара ненадлежащего качества - представитель компании отказывается от сотрудничества с недобросовестным контрагентом, находит другого поставщика.

Расчет с поставщиками ведется согласно международным законам. Вариант расчета выбирается непосредственно клиентом. Оплата оформляется безопасно, с гарантиями доставки качественного груза.

Наши специалисты контролируют процесс прохождения таможни: заполняют необходимые декларации, следят, чтобы груз успешно пересек границу и благополучно отправился в Россию. Уплату различных таможенных сборов и государственных пошлин наша компания берет на себя.

Поставки оптом осуществляются как авиатранспортом, так и морским транспортом.


Преимущества Chinex https://chinex.su/


берем на себя поиск и закупку абсолютно любых грузов, необходимых для вашего бизнеса (оборудование, предметы интерьера, одежда, запчасти и прочее);
работаем как с мелким оптом, так и с крупными партиями оптовых закупок;
имеем собственные складские помещения, как в Китае, так и в Москве;
производим прямые поставки в Россию;
следим за соблюдением всех сроков, прописанных в договоре оптовых поставок грузов;
выбираем для вас только качественный сертифицированный товар;
гарантируем доставку груза в целости и сохранности.


Каждый наш клиент получает индивидуального представителя. Представитель владеет как русским, так и китайским языком. Он без проблем находит для вас надежного поставщика из Китая. Обговаривает все необходимые требования. Контролирует качество груза, соблюдает сроки доставки товара. Заполняет за вас таможенные декларации и прочие документы, оплачивает таможенный сбор. Контролирует доставку по России.

Наша компания гарантирует качественный сервис обслуживания и надежность сделки.

stor pung bilder

(stor pung bilder, 19. 2. 2021 11:15)


I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis to get updated from most recent reports. stor pung bilder tohe.prizezwom.com/music/stor-pung-bilder.php

håkan hellström göteborg 2017

(håkan hellström göteborg 2017, 19. 2. 2021 7:12)


I always used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of web thus from now I am using net for content, thanks to web. håkan hellström göteborg 2017 tsuan.wommmewt.com/for-women/hkan-hellstroem-goeteborg-2017.php

äggula i håret

(äggula i håret, 18. 2. 2021 18:45)


This site was... how do you say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Thanks! äggula i håret swere.sewomenpriz.com/sport/aeggula-i-hret.php

acne återförsäljare malmö

(acne återförsäljare malmö, 18. 2. 2021 14:47)


If you would like to increase your knowledge only keep visiting this web page and be updated with the most up-to-date news update posted here. acne återförsäljare malmö dinpe.prizezwom.com/for-men/acne-terfoersaeljare-malmoe.php

schampo brunt hår

(schampo brunt hår, 17. 2. 2021 17:59)


Why users still make use of to read news papers when in this technological globe the whole thing is presented on web? schampo brunt hår birdf.wommmewt.com/decorations/schampo-brunt-hr.php

kort mørkt hår

(kort mørkt hår, 17. 2. 2021 6:33)


Great article, just what I needed. kort mørkt hår cauta.wommmewt.com/news/kort-mrkt-hr.php

klädkod kostym kvinna

(klädkod kostym kvinna, 17. 2. 2021 4:18)


Howdy I am so thrilled I found your site, I really found you by mistake, while I was searching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don't have time to read through it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work. klädkod kostym kvinna earmo.prizezwom.com/news/klaedkod-kostym-kvinna.php


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

následující »