Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALJAŠKA

 Aljaška (anglicky Alaska, výslovnost zvuk [əˈlæskə] IPA) je největší stát USA. Jeho rozloha činí 1 717 854 km², na nichž žije asi 627 000 obyvatel. Hlavním městem je Juneau, největším Anchorage.

Jde o zemi s divokou přírodou a řadou přírodních rezervací, která skrývá rozsáhlé zásoby ropy a dalšího nerostného bohatství.

Historie

Smlouva mezi USA a Carským Ruskem, odprodávající Aljašku do vlastnictví Spojených států.

Název Aljaška byl převzat z aleutského slova „Alyeska“, znamenajícího „Velká země“. Jiná teorie o původu jména říká, že bylo odvozeno od Aleutovského slova „Alaxsxaq“, čili „Poloostrov“. Prvními obyvateli Aljašky byli zřejmě lidé z doby ledové. Ti se stěhovali ze Sibiře směrem na východ a na Aljašku vstoupili přes pevninský most, který v prehistorických dobách spojoval Asii a Severní Ameriku(asi před 30 – 40 000 lety). Poté byl v době meziledové zalit mořem a oba kontinenty byly odděleny dnešním Beringovým průlivem.

Počátek novodobých dějin Aljašky je možno zaznamenat v 17. století. Tehdy byli prvními zájemci o tato území sibiřští Kozáci, lovci a obchodníci, kteří přišli na Aljašku právě přes Beringův průliv. Ten byl pojmenován podle dánského kapitána Beringa, který průlivem proplul v roce 1728.

Rusové postupně obsadili Aleutské ostrovy a území Aljašky a rozvinuli obchod s kožešinami. Působili zde také Španělé,BritovéFrancouzi a Američané.

Na jaře 1867 Spojené státy americké koupily od Ruska Aljašku za 7,2 mil. dolarů (5 centů za hektar), což činí přibližně 90 000 000 v roce 2003. Důvody pro koupi byly různé, od faktu, že ruská carská pokladna zela prázdnotou, po skutečnost že si ruské vedení uvědomovalo, že je Aljaška dlouhodobě neudržitelná kvůli vzdálenosti a blízkosti Britského dominiaKanady. Dále byl nemalým důvodem krach projektu výstavby telegrafní soustavy, která vedla z Kalifornie do kontinentální severní Ameriky, přes Beringovu úžinu do Moskvy, kde se napojovala na celoevropskou síť. USA investovala do projektu přes 3 miliony dolarů (v té době), ruská strana podstatně menší částku. Všechna tato pro i proti se nasčítala, až došlo 30. března 1867 tehdejším ministrem zahraničí Williamem H. Sewardem k uspořádání koupě od Ruského impéria. Tato koupě se později ukázala pro USA velice výhodnou z hospodářského i strategického hlediska. Otevřel se přístup k obrovskému přírodnímu bohatství – nerostné bohatství, možnosti rybolovu, rozsáhlé lesy, kožešiny. Na Aljašce byla objevena velká naleziště zlata, převážně okolo řek Yukon a Klondike. Na sever začaly během zlaté horečky přicházet desítky tisíc kopáčů v naději, že narazí na bohaté naleziště. Populace na Aljašce se za 10 let téměř zdvojnásobila. Významným pro obchod se stal lov lososů a velryb. S objevy nalezišť ropy se rozvíjelprůmysl.

Na Aljašce byly vybudovány vozové silnicemostykolejepřístavy a trajekty. Ve 20. století s rozvojem letectví vláda podporovala také výstavbu a údržbu letišť.

Za působení prezidenta USA Eisenhowera byla Aljaška přijata za stát USA, jako první stát, který přímo nesousedí s ostatními americkými státy. 3. ledna 1959 se tedy Aljaška stala 49. státem USA.

[editovat]Geografie

Aljaška znázorněná na územním zbytku USA, pro představu její rozlohy.

Stát Aljaška se nachází na severozápadě severoamerického kontinentu a přilehlých ostrovech. Od ostatních států USA jej odděluje jednak na jihu a jihozápadě Tichý oceán (Aljašský záliv), jednak Kanada (hraničí s Britskou Kolumbií a Yukonským teritoriem) na jihovýchodě a východě. Na západě ji Beringovo mořeBeringův průliv a Čukotské moře oddělují od Ruské federace, na severu se pak nachází Severní ledový oceán(konkrétně Beaufortovo moře).

Rozloha Aljašky je 1 717 854 km², z toho asi 13 % tvoří vodní plocha. Aljaška měří ze severu na jih 2 240 km a ze západu na východ 3 550 km. Střední nadmořská výška činí asi 580 m n. m. Jde o největší stát USA, který je o něco větší než součet rozlohy dvou v pořadí následujících (Texas a Kalifornie). Má též ze všech států USA nejdelší a nejčlenitější mořské pobřeží. K zemi patří četné pobřežní ostrovy a od poloostrova Aljaška do Tichého oceánu se zatíná ostruha Aleutských ostrovů, na nichž se nacházejí četné aktivní vulkány.

Členité je i aljašské vnitrozemí pokryté pohořími. Sever země pokrývá permafrost a ledovec.

V říjnu 1998 bylo 65 % rozlohy státu vedeno jako některý z typů chráněného území. Dalších 10 % pak bylo pod správou společenství a korporací původních obyvatel (podle Alaska Native Claims Settlement Act).

[editovat]Přírodní podmínky

Aljaška se nachází v severozápadní části Kordiller, které začínají právě na Aljašce a mají zde západovýchodní průběh. Přírodní celek Aljašky, zahrnující v orografickém členění i část kanadského území představuje rozsáhlý poloostrov s obloukem Aleutských ostrovů na západě (řetěz 150 ostrovů v délce asi 1 800 km) a horským systémem Mackenziho pohoří na východě. Nachází se zde nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley (6 194 m n. m.). Na přírodním horském pásmu leží nejrozsáhlejší pevninské ledovce Severní Ameriky, jejichž splazy většinou dosahují k mořské hladině. Kde nejsou ledovce, pokrývá svahy i roviny arktická tundra a asi 600 tisíc km² smrkových a jedlových lesů. Na území Aljašky je rozptýleno přes 3 miliony jezer (s rozlohou nad 8 hektarů)[zdroj?], převážně glaciálních. Reliéf Aljašky se svažuje od okrajových hor do centrálních pánví a plošin, ukloněných k západu, kterými protéká největší aljašská řeka Yukon, ústící do Beringova moře. Pobřežní čára měří téměř 53 tisíc km. K území patří i několik set ostrovů, lemujících zejména jižní pobřeží. Orografické oblasti Aljašky vznikly přirozeným uplatněním geologických, geomorfologických a klimatických faktorů a tvoří čtyři velké celky: jižní horskou oblast, mezihorské plošiny, severní horskou oblast a arktické pobřežní nížiny.

[editovat]Přírodní krásy Aljašky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

We are seeking brand-new employee [ENTERPRISE OFFER]

(Nathanbiary, 28. 6. 2022 4:48)

Our organization is increasing so we are in the demand for more remote workers.

What you will certainly be doing: As an online conversation assistant you will be paid to respond to live conversation messages on a company's site or social accounts.

This consists of:

- answering consumer inquiries,
- supplying sales links,
- and offering discount rates.

Complete training is provided so you do not need any kind of previous relevant experience. Contract size: No fixed time

Price: $0.50 for every minute ($ 30 per hr).

Skills/background required:.
- Have to have an equipment able to gain access to social networks as well as internet site conversation functions (Phone/Tablet/Laptop).
- Have the ability to work independently.
- Capacity to very closely adhere to given steps and directions.

Trustworthy internet connection.

Hours per : Flexible.

Place: Remote work online (favored).

For more details: https://4dct.short.gy/happy.social_jobs

Have an amazing evening,
Nat

Are you 18? Come in and don't be shy!

(loveawake.ru, 26. 6. 2022 2:24)

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

zieleniec noclegi z basenem przy stoku

(SobiMagAnigh, 26. 6. 2022 2:05)

augustow pokoje nad jeziorem https://www.pokojew-augustowie.pl
sucha rzeczka noclegi https://www.pokojew-augustowie.pl/sokka-podlaskie-noclegi

Collecting Dave Clark Five Vinyl

(HerbertVes, 23. 6. 2022 7:33)

https://replit.com/@BooksLibs/Download-Anna-Karenina-A-classics-novel-by-Leo-Tolstoy-Ill
https://replit.com/@BooksLib/Download-The-Tragedy-of-Leopold-Epub
https://replit.com/@BooksLibs/Download-LETTER-TO-MY-DAUGHTER-Epub
https://replit.com/@BooksLib/Download-About-Streamline-Moderne-How-To-Identify-Streamlin
https://replit.com/@BooksLibs/Download-Oliver-Twist-Epub
https://replit.com/@BooksLib/Download-Imagining-Mr-Stevens-Approaches-to-Ishiguros-The
https://replit.com/@BooksLib/Download-The-Tragedie-of-Anthonie-Epub
https://replit.com/@BooksLib/Download-IrelandS-Oldest-Inhabited-Castles-The-History-Of
https://replit.com/@BooksLib/Download-The-Tempest-Epub
https://replit.com/@BooksLib/Download-At-night-upon-my-pillow-lie-7-Epub
https://replit.com/@BooksLibs/Download-Animal-Coloring-Book-A-De-Stress-coloring-Book-fo
https://replit.com/@BooksLibs/Download-Fashion-Tips-and-Tricks-The-Top-90-Best-Fashion
https://replit.com/@BooksLib/Download-Secrets-Of-Pyramid-The-Construction-Of-The-Pyramid
https://replit.com/@BooksLib/Download-GARMENT-MAKING-FOR-NOVICE-BASICS-OF-GARMENT-MAKING
https://replit.com/@BooksLibs/Download-JUSTIN-BIEBER-Everything-You-Need-to-Know-About-Ra


https://controlc.com/68a169dc
https://www.geany.org/p/9ddfr/
https://articlepedia.xyz/sweet-refreshment-gladly-shares/
https://pastelink.net/fef2t2hs
https://pastelink.net/gwkcsuei

Сроки таможенного оформления

(Tamp, 22. 6. 2022 18:07)

Мы предоставляем вам весь выбор услуг по сборным грузоперевозкам из различных провинций Поднебесной https://ved-line.ru в города России, предоставляя вам предостаточно места к погрузке, льготные ставки и надежную удобную по датам транспортировки, а также предоставление информации месторасположение груза в целях своевременного и действенного планирования вашего бизнеса. Сосредоточив интерес на логистических услугах, мы формируем сервис, связанный с интермодальными отгрузками грузов, за счет глобализации транспортных проектов в соответствии с многозадачными запросами клиентов. Комплексные транспортные взаимодействия интегрированы c локальными и внешними сервисами и особенностями экспортных агентов. Мы сможем предложить вам решение для транспортировки «под ключ». Предоставление порожнего оборудования в ведущих экспортных портов Поднебесной Далянь, Тяньцзинь, Циндао, Шанхай, Нинбо, Сямэнь, Гуанчжоу, Шэньчжэнь, с линейным введеньем к оповестительной структуре больших судоходных фирм в мире, с тем чтобы предоставить вам экономичное, моментальное фрахтование на борту судна. Основываясь на богатые внутренние преимущества, мы способны предоставить для вас параллельные услуги, такие как авто грузовой транспорт, складирование, таможенное декларирование и остальные сопутствующие услуги, преемственные с морскими перевозками, в том числе разработать все технологические решения.

중국배대지

(Phillipchams, 22. 6. 2022 13:40)


중국배대지

중국배대지

(Phillipchams, 20. 6. 2022 17:55)


중국배대지

займ на яндекс деньги без отказа

(Curtisdom, 19. 6. 2022 14:35)

Как найти наиболее подходящий займ на кошелек Яндекс Деньги онлайн? Подборка микрофинансовых компаний, выдающих займ на Яндекс Деньги.

Source:

- https://zaym-yandex-dengi.com
Tags:
займ на яндекс деньги без отказа

중국배대지

(Phillipchams, 18. 6. 2022 22:27)


중국배대지

UICELL

(DavidElaks, 17. 6. 2022 16:07)


UICELL Conference Proceeding is published by University of Muhammadiyah Prof. DR. HAMKA (UHAMKA). p-ISSN: 2615-4269; e-ISSN: 2615-2576. It includes all papers presented at UICELL Conference. The articles in this electronic proceeding may have different format from the print versions. Each of the article is subject to minor spelling and grammatical error. Article copyright (c) rests on the authors

является СМИ и не имеет прав аккредитованного ресурса

(MichaelCrese, 17. 6. 2022 3:12)

Новостным сайтом не может считаться первый попавшийся ресурс. В соответствии с законом «О средствах массовой информации», принятым в последней редакции Государственной Думой РФ 3 июня 2011 года, для регистрации сайта в качестве СМИ его владельцы должны подать соответствующее заявление. При отсутствии регистрации Роскомнадзора, сайт юридически не является СМИ и не имеет прав аккредитованного ресурса.

https://ruposters.ru/news/money

Микрокредит

(Virgilfaw, 16. 6. 2022 12:39)

https://vzyat-credit-online.com/
Микрокредит срочно онлайн! Без справок и проверок! Зачисление на карту за 5 мин!

Микрозайм

(Chrisdaw, 16. 6. 2022 12:20)

https://vzyat-credit-online.com/
Микрокредит срочно онлайн! Без справок и проверок! Зачисление на карту за 5 мин!

Микрокредит

(HoraceNow, 16. 6. 2022 8:38)

https://vzyat-credit-online.com/
Микрокредит срочно онлайн! Без справок и проверок! Зачисление на карту за 5 мин!

Места таможенного оформления

(Erymn, 15. 6. 2022 6:38)

Суда перевозят товары в разные части страны и в другие рынки мира. Недостаток прочных внешнеполитических обстоятельств в некоторых территориях является препятствием на пути перевозки, впрочем высокодоходное участие доброжелательной азиатской страны с Российской Федерацией пребывает верным. Имеется доступность заказывать по низкой цене крупногабаритный товар, собравши компетентную рекомендацию на всем пути. Из всех видов наимощнейшую грузоподъемность имеет исключительно судно. Водный транспорт https://ved-line.ru играет важнейшую роль в внешнеэкономической торговле каждой страны. Морские переходы - это подарок природы, и, поэтому, для их поддержки не требуется никаких инвестиций. Это превосходство создает морские грузоперевозки из КНР положительными для каждой из двух сторон. Операциональные издержки дешевле по сравнению с остальными видами грузоперевозок. На морских путях нет сложностей с транспортными заторами. Это предоставляет возможность избавиться от задержек, когда реализуется отправка морем из Китая.

правило правой руки в пдд

(Arnoldsip, 14. 6. 2022 23:18)

https://mir74.ru/doska/prodaja-6796-kamaz65115.html

Excel 2019 - Complete Beginner to Advanced Course - Udemy

(DavidDEN, 12. 6. 2022 9:48)

10 essential things you should learn about Microsoft Excel

Madison,New Jersey,United States

how to spell excel

https://www.petagadget.com/c/books-computers-technology-programming-microsoft-programming/3/

noclegi w augustowie

(DoiiMagAnigh, 12. 6. 2022 9:43)

kwatery w Augustowie https://www.najlepszekwaterywaugustowie24.online
augustow noclegi w domkach https://www.najlepszekwaterywaugustowie24.online/noclegi-szczuczyn-podlaskie

Cycopay:Online Payment Processing

(Shanecit, 11. 6. 2022 16:55)

<center>This is not spam or marketing, we are at the beginning of the journey and we're just trying to get some feedback, anything constructive would be appreciated.</center>
<center><b>CycoPay</b> is a payment processing platform for startups & individuals.
<b>
What do we do?</b>
We are a platform that's facilitating online payments acceptance for startups & individuals with no paper work and no time to waste.
<b>What's our value proposition?</b>
Instant onboarding: We let everybody in.
Tax remittance on behalf of you: We remit Tax for every single products, because we act as a reseller on every product.
API integrations & payment links.
<b>How are we different from Stripe?</b>
We've noticed that stripe tends to close lots of startups merchant accounts especially outside of the US.
Like them, we offer instant onboarding, however we let everybody in, without paperwork, and when suspicious activity occurs we don't close the account or suspend it but rather let the merchant prove himself.
We remit tax on behalf of you, so instead of keeping track of invoices for every order, you'll have just one at the end of the month.
Try CycoPay: https://CycoPay.com
<b>About Us</b>
We are <b>CycoPay</b>, a startup from the UK with a subsidiary in the EEA. We are an invoicing service that's enabling startups & individuals to acceptance payments via payment links or by API integrations. </center>

лучшие займы

(Patrickljhd, 11. 6. 2022 10:59)

Добрый день уважаемые!
Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт https://dengi-do-zarplaty.ru/
Первое, что приходит в голову – это обратиться в банк. Но здесь есть нюансы. Чтобы оформить деньги в кредит в банке, понадобиться время, которого иногда нет. Или к примеру, если человек имеет плохую кредитную историю, банк однозначно не одобрит ему запрашиваемые средства. Получить желаемую сумму будет также сложно тем, кто не имеет официальной работы и постоянного дохода.Если в Ваши планы входит взять деньги в долг без банков и поручителей, в таком случае единственным выходом из ситуации будет - оформление микрозайма в МФО. Все выше перечисленные категории заемщиков, которые считаются максимально рискованными для банковского сектора, в МФО получают положительное решение по выдачи средств.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

následující »